Live cooking na weselu to atrakcja, której popularność rośnie z roku na rok doganiając pod tym względem takie rozwiązania jak drink bary czy wiejskie stoły. Organizowany w ramach niej pokaz kulinarny na oczach zaproszonych to prawdziwe widowisko — dym z rozgrzanej patelni, rozmowy z kucharzem, możliwość wyboru składników. Wszystko to tworzy atmosferę, która sprawia, że wesele staje się niezapomniane.
Live cooking — co to znaczy?
Live cooking, określane także jako show cooking to nic innego, jak gotowanie na oczach uczestników wesela, który zmienia podejście do jedzenia podczas uroczystości. W odróżnieniu od klasycznego bufetu czy serwowanej kolacji to wydarzenie samo w sobie, do którego zorganizowania idealnym miejscem jest kuchnia ogrodowa Calado – rozwiązanie trwałe, zaprojektowane z myślą o plenerowych przyjęciach i weselach w duchu slow.
Z czego wynika popularność live cooking na weselu?
Sekretem popularności live cooking na weselu są emocje. Podczas niego goście widzą proces przygotowania potraw, mają kontakt z osobą gotującą, mogą zadawać pytania, komentować i uczestniczyć w wyborze dodatków. Z tego względu jest także świetną formą integracji członków obu rodzin, dającą okazję i temat do wspólnych rozmów w trakcie lub po zakończeniu oglądania show cooking.
Dodatkowo live cooking doskonale wpisuje się w estetykę modnych stylów weselnych, takich jak:
- rustykalny,
- boho,
- eko
To świetne rozwiązanie niezależnie od tego czy impreza odbywa się w stodole, namiocie, oranżerii czy ogrodzie przy domu.
Co jest potrzebne, aby zorganizować pokazy kulinarne?
Aby zorganizować pokazy kulinarne na weselu, potrzebna jest do tego przestrzeń wyposażona w:
- blat roboczy – do przygotowywania składników na miejscu,
- zlew z wodą – do mycia owoców, warzyw i naczyń w trakcie wydarzenia,
- miejsce do przechowywania – przestrzeń na talerze, garnki, przyprawy i akcesoria,
- dostęp do prądu – umożliwia korzystanie z urządzeń takich jak blender, grill elektryczny, lodówka czy podgrzewacz,
Te wszystkie potrzeby spełnia kuchnia ogrodowa Calado. To wolnostojący moduł, który można zainstalować w ogrodzie, przy sali bankietowej lub w otwartej przestrzeni przy strefie chillout.
Jakie dania sprawdzą się na live cookingu weselnym?
Podczas live cooking na weselu, najlepiej sprawdzają się dania, które są efektowne wizualnie i wymagają krótkiego czasu obróbki. Przykładowe menu może zawierać:
1. Stacja z risotto lub kaszotto z lokalnych składników: przygotowywane na dużej patelni z możliwością wyboru dodatków:
*klasyczne risotto z grzybami, owocami morza, dynią, serem pleśniowym,
*alternatywnie: kaszotto z pęczaku lub bulguru z ziołami i warzywami.
Dlaczego warto? Aromatyczne, łatwe do zrobienia w jednej patelni, doskonale wpisują się w eko/tradycyjny klimat wesel rustykalnych.
2. Burgery przygotowywane na świeżo z opcją personalizacji — różne rodzaje bułek, sery, warzywa, sosy.
Dlaczego warto? Efektowne mieszanie i podsmażanie składników na oczach widzów wytwarza apetyczny zapach i atmosferę jak z ulicznych targów jedzenia, jednocześnie zapewniając różnorodność smaków i personalizację porcji.
3. Flambirowane owoce z lodami – szybkie w wykonaniu i widowiskowe dzięki płomieniom alkoholu,
Dlaczego warto? Efekt ognia przy flambirowaniu przyciąga uwagę i tworzy kulinarne show, a jednocześnie deser ten łączy w sobie ciepło owoców z zimnem lodów, co zapewnia wyjątkowe doznania smakowe.
4. Koktajle owocowe blendowane na miejscu, z dodatkiem ziół, przypraw lub lodu np. truskawkowo-bazyliowy, mango z kardamonem, arbuz z miętą.
Dlaczego warto? Świeżo przygotowywane napoje orzeźwiają gości i dodają energii do dalszej zabawy, a możliwość obserwowania procesu miksowania i dekorowania koktajli sprawia, że sama konsumpcja staje się częścią doświadczenia.
Taki repertuar dań nie tylko syci, ale również buduje narrację przyjęcia – każda potrawa może mieć swoją historię opowiadaną podczas livecooking przez kucharza, czy też symboliczne znaczenie, nawiązujące na przykład do ulubionych potraw pary młodej z dzieciństwa lub jedzonych w trakcie pierwszych randek.
Kuchnia ogrodowa Calado to tło, scena i zaplecze dla show cooking w jednym
Kuchnia ogrodowa Calado to idealny wybór dla par, które chcą zorganizować pokaz kulinarny na swoim weselu. Wynika to z tego, że przede wszystkim nie przypomina food trucka ani tymczasowego stanowiska cateringowego. Jest to stała instalacja, która może pełnić funkcję głównej kuchni w plenerze.
Dodatkowo ma estetyczny design, przez co nie wymaga nawet dekorowania. Jej stonowana kolorystyka w kilku wariantach do wyboru harmonijnie wpisuje się w aranżacje wydarzeń o wysokim poziomie wizualnym.
Co więcej, dzięki funkcjonalnemu układowi zlewu, blatu i schowków, kucharze za jej sprawą mają podczas live cooking do dyspozycji pełnowartościową przestrzeń, z której mogą korzystać w trakcie przygotowywania potraw.
Live cooking to atrakcja, którą powinny zainteresować się nie tylko pary młode
Pokaz gotowania na weselu z wykorzystaniem kuchni ogrodowej Calado to głównie idealne rozwiązanie dla par młodych, które chcą zaskoczyć swoich gości i zapewnić im oryginalną atrakcję bez konieczności wynajmu food trucka. Poza nimi rozwiązaniem tym powinny jednak zainteresować się także:
- właściciele sal weselnych – którzy inwestując w kuchnię ogrodową Calado mogą w prosty sposób rozbudować swoją ofertę o element, który wyróżni ich obiekt w oczach klientów,
- firmy cateringowe, które za sprawą ogrodowej kuchni zyskają ergonomiczne i efektownie się prezentujące stanowisko do gotowania w terenie,
- wedding planerzy i organizatorzy eventów, którzy pracują nad kompleksową koncepcją przyjęcia i szukają rozwiązań wpisujących się w trendy 2025 roku.
Live cooking to przemyślana forma kulinarnego show, które tworzy wyjątkowe wspomnienia z imprezy weselnej. Dzięki kulinarnym pokazom goście zapamiętują nie tylko smak serwowanych potraw, ale także moment ich powstania – zapach pieczonej pizzy, dźwięk krojonych ziół, rozmowę z kucharzem.
Jeśli chcesz zorganizować pokaz kulinarny na swoim weselu sprawdź naszą ofertę kuchni ogrodowych Calado, który umożliwi Ci realizacje tego pomysłu, stanowiąc nowoczesną przestrzeń go gotowania na oczach gości weselnych!