Calado

live cooking

Live cooking na weselu – kulinarna atrakcja, którą zapamiętają wszyscy goście

Live cooking na weselu to atrakcja, której popularność rośnie z roku na rok doganiając pod tym względem takie rozwiązania jak drink bary czy wiejskie stoły. Organizowany w ramach niej pokaz kulinarny na oczach zaproszonych to prawdziwe widowisko — dym z rozgrzanej patelni, rozmowy z kucharzem, możliwość wyboru składników. Wszystko to tworzy atmosferę, która sprawia, że wesele staje się niezapomniane. 

Live cooking — co to znaczy?

Live cooking, określane także jako show cooking to nic innego, jak gotowanie na oczach uczestników wesela, który zmienia podejście do jedzenia podczas uroczystości. W odróżnieniu od klasycznego bufetu czy serwowanej kolacji to wydarzenie samo w sobie, do którego zorganizowania idealnym miejscem jest kuchnia ogrodowa Calado – rozwiązanie trwałe, zaprojektowane z myślą o plenerowych przyjęciach i weselach w duchu slow.

Z czego wynika popularność live cooking na weselu?

Sekretem popularności live cooking na weselu są emocje. Podczas niego goście widzą proces przygotowania potraw, mają kontakt z osobą gotującą, mogą zadawać pytania, komentować i uczestniczyć w wyborze dodatków. Z tego względu jest także świetną formą integracji członków obu rodzin, dającą okazję i temat do wspólnych rozmów w trakcie lub po zakończeniu oglądania show cooking. 

Dodatkowo live cooking doskonale wpisuje się w estetykę modnych stylów weselnych, takich jak

  • rustykalny, 
  • boho,
  • eko

To świetne rozwiązanie niezależnie od tego czy impreza odbywa się w stodole, namiocie, oranżerii czy ogrodzie przy domu.

Co jest potrzebne, aby zorganizować pokazy kulinarne?

Aby zorganizować pokazy kulinarne na weselu, potrzebna jest do tego przestrzeń wyposażona w:

  • blat roboczy – do przygotowywania składników na miejscu,
  • zlew z wodą – do mycia owoców, warzyw i naczyń w trakcie wydarzenia,
  • miejsce do przechowywania – przestrzeń na talerze, garnki, przyprawy i akcesoria,
  • dostęp do prądu – umożliwia korzystanie z urządzeń takich jak blender, grill elektryczny, lodówka czy podgrzewacz,

Te wszystkie potrzeby spełnia kuchnia ogrodowa Calado. To wolnostojący moduł, który można zainstalować w ogrodzie, przy sali bankietowej lub w otwartej przestrzeni przy strefie chillout.

Jakie dania sprawdzą się na live cookingu weselnym?

Podczas live cooking na weselu, najlepiej sprawdzają się dania, które są efektowne wizualnie i wymagają krótkiego czasu obróbki. Przykładowe menu może zawierać:

1. Stacja z risotto lub kaszotto z lokalnych składników: przygotowywane na dużej patelni z możliwością wyboru dodatków:

*klasyczne risotto z grzybami, owocami morza, dynią, serem pleśniowym,

*alternatywnie: kaszotto z pęczaku lub bulguru z ziołami i warzywami.

Dlaczego warto? Aromatyczne, łatwe do zrobienia w jednej patelni, doskonale wpisują się w eko/tradycyjny klimat wesel rustykalnych.

2. Burgery przygotowywane na świeżo z opcją personalizacji — różne rodzaje bułek, sery, warzywa, sosy.

Dlaczego warto? Efektowne mieszanie i podsmażanie składników na oczach widzów wytwarza apetyczny zapach i atmosferę jak z ulicznych targów jedzenia, jednocześnie zapewniając różnorodność smaków i personalizację porcji.

3. Flambirowane owoce z lodami – szybkie w wykonaniu i widowiskowe dzięki płomieniom alkoholu,

Dlaczego warto? Efekt ognia przy flambirowaniu przyciąga uwagę i tworzy kulinarne show, a jednocześnie deser ten łączy w sobie ciepło owoców z zimnem lodów, co zapewnia wyjątkowe doznania smakowe.

4. Koktajle owocowe blendowane na miejscu, z dodatkiem ziół, przypraw lub lodu np. truskawkowo-bazyliowy, mango z kardamonem, arbuz z miętą.

Dlaczego warto? Świeżo przygotowywane napoje orzeźwiają gości i dodają energii do dalszej zabawy, a możliwość obserwowania procesu miksowania i dekorowania koktajli sprawia, że sama konsumpcja staje się częścią doświadczenia.

Taki repertuar dań nie tylko syci, ale również buduje narrację przyjęcia – każda potrawa może mieć swoją historię opowiadaną podczas livecooking przez kucharza, czy też symboliczne znaczenie, nawiązujące na przykład do ulubionych potraw pary młodej z dzieciństwa lub jedzonych w trakcie pierwszych randek.

Kuchnia ogrodowa Calado to tło, scena i zaplecze dla show cooking w jednym

Kuchnia ogrodowa Calado to idealny wybór dla par, które chcą zorganizować pokaz kulinarny na swoim weselu. Wynika to z tego, że przede wszystkim nie przypomina food trucka ani tymczasowego stanowiska cateringowego. Jest to stała instalacja, która może pełnić funkcję głównej kuchni w plenerze

Dodatkowo ma estetyczny design, przez co nie wymaga nawet dekorowania. Jej stonowana kolorystyka w kilku wariantach do wyboru harmonijnie wpisuje się w aranżacje wydarzeń o wysokim poziomie wizualnym.

Co więcej, dzięki funkcjonalnemu układowi zlewu, blatu i schowków, kucharze za jej sprawą mają podczas live cooking do dyspozycji pełnowartościową przestrzeń, z której mogą korzystać w trakcie przygotowywania potraw.

Live cooking to atrakcja, którą powinny zainteresować się nie tylko pary młode

Pokaz gotowania na weselu z wykorzystaniem kuchni ogrodowej Calado to głównie idealne rozwiązanie dla par młodych, które chcą zaskoczyć swoich gości i zapewnić im oryginalną atrakcję bez konieczności wynajmu food trucka. Poza nimi rozwiązaniem tym powinny jednak zainteresować się także:

  • właściciele sal weselnych – którzy inwestując w kuchnię ogrodową Calado mogą w prosty sposób rozbudować swoją ofertę o element, który wyróżni ich obiekt w oczach klientów,
  • firmy cateringowe, które za sprawą ogrodowej kuchni zyskają ergonomiczne i efektownie się prezentujące stanowisko do gotowania w terenie,
  • wedding planerzy i organizatorzy eventów, którzy pracują nad kompleksową koncepcją przyjęcia i szukają rozwiązań wpisujących się w trendy 2025 roku.

Live cooking to przemyślana forma kulinarnego show, które tworzy wyjątkowe wspomnienia z imprezy weselnej. Dzięki kulinarnym pokazom goście zapamiętują nie tylko smak serwowanych potraw, ale także moment ich powstania – zapach pieczonej pizzy, dźwięk krojonych ziół, rozmowę z kucharzem. 

Jeśli chcesz zorganizować pokaz kulinarny na swoim weselu sprawdź naszą ofertę kuchni ogrodowych Calado, który umożliwi Ci realizacje tego pomysłu, stanowiąc nowoczesną przestrzeń go gotowania na oczach gości weselnych!

Zadzwoń do nas:

+48 505 462 449

calado wyspy ogrodowe

ul. Drzymały 5, 64-200 Wolsztyn

Wyślij zapytanie

calado@calado.pl

© calado 2025